El 28 d’abril de 2024, Catalunya va commemorar el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, un esdeveniment que subratlla la importància de crear entorns laborals segurs i saludables. Aquesta data serveix com a recordatori anual que la prevenció de riscos laborals no només és una necessitat urgent sinó una responsabilitat compartida entre governs, administracions, empreses i treballadors.
Enfocament del 2024: Innovació, intel·ligència artificial i Tecnologia per a la Prevenció de Riscos
Aquest any, la jornada organitzada per Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) ha estat “Reptes i oportunitats de la investigació i la intel·ligència artificial en la seguretat i salut laboral”. Amb l’auge de la digitalització i la nova indústria 4.0, les oportunitats per integrar eines tecnològiques en la prevenció de riscos laborals s’han multiplicat. Des de l’ús de la intel·ligència artificial per analitzar riscos en temps real fins a l’aplicació de la robòtica per substituir humans en tasques perilloses, les possibilitats són tant vastes com prometedores.
Els exemples d’innovació tecnològica van des del desenvolupament de nous softwares de gestió de la seguretat laboral, que faciliten la monitorització i gestió dels riscos laborals en temps real, fins a exemples concrets d’empreses catalanes que han implementat amb èxit noves tecnologies per millorar la seguretat. Un cas d’èxit és una empresa de construcció que ha utilitzat drons per supervisar les condicions de treball en alçades, i han reduït significativament el risc d’accidents.
Altres accions i iniciatives clau
Durant aquest dia, la Funció Pública a través de la SG de Relacions Sindicals i Polítiques Socials i l’Àrea de Prevenció i Salut Laboral també va organitzar la jornada del dia internacional de la seguretat i la salut laboral, en aquest cas dedicada a la salut mental. Des de La Intersindical considerem que els aspectes psicosocials han estat poc presents en les polítiques d’avaluació de riscos i que ara és el moment de donar un impuls a aquestes casuístiques.
Educació i formació continuada
La Intersindical considera que un dels pilars de l’èxit de la prevenció de riscos laborals és la formació i l’educació continuada en matèria de seguretat laboral. L’ICSSL, universitats i centres de formació tècnica a tot Catalunya ofereixen cursos especialitzats que aborden des de normatives bàsiques de seguretat fins a l’aplicació d’alta tecnologia en la prevenció de riscos. Aquesta formació no només es dirigeix als nous ingressos en el món laboral sinó també als professionals que ja són en el sector, garantint una actualització constant en les millors pràctiques i les novetats tecnològiques.
Compromís institucional i empresarial
Un altre punt clau ha de ser el compromís de treballar col·laborativament empreses, sindicats i professionals de la salut laboral per millorar contínuament les condicions de treball. Aquest compromís s’ha materialitzat en subvencions per a la implementació de tecnologies que millorin la seguretat laboral i en polítiques que incentiven una cultura preventiva dins de les organitzacions i una integració de la prevenció de riscos laborals en els sistemes de gestió de les administracions públiques i les empreses.
Conclusió El Dia de la Seguretat i Salut Laboral de 2024 a Catalunya no ha estat només una ocasió per reflexionar sobre els avenços realitzats, sinó també per renovar el compromís de tots els actors involucrats per garantir un entorn laboral segur. Amb la tecnologia com a gran aliat, Catalunya segueix avançant cap a un futur on els accidents laborals siguin cada vegada més una raresa. És una tasca difícil, però La Intersindical té clar que només amb la implicació de tots els sectors és possible treballar cap a un objectiu comú: zero accidents laborals.