Entrevista a Xavier Gual, coordinador de la Sectorial d’Agents Rurals

Quan i per què et vas afiliar a La Intersindical?

Vaig afiliar-me a La Intersindical fa uns vuit anys. Crec en la necessitat de l’organització obrera per aconseguir drets laborals. Fa anys estava afiliat a CCOO i vaig ser uns 4 anys delegat de salut laboral dels agents rurals. De jove sempre havia estat en l’òrbita independentista i amb l’impuls del procés vaig pensar què hi feia jo en un sindicat d’obediència estatal. Va ser quan vaig fer el canvi d’afiliació.

Quines són les teves tasques com a agent rural?

Dintre els agents rurals tinc les funcions d’agent major d’espais naturals i biodiversitat, a part de les funcions genèriques de custòdia del medi natural, fauna o incendis aquesta especialitat comporta que m’encarregui de qüestions com aigües, urbanisme, residus, patrimoni cultural al  medi natural, etc. A part també pertanyo al grup de col·laboració amb l’Administració de Justícia i ens encarreguem d’investigar i portar els temes competència dels agents rurals que poden ser infracció penal.

Dintre de La intersindical quines són les teves funcions?

Fa dos anys que vaig assumir les funcions de coordinador de la Secció d’agents rurals. Aquestes funcions les trobo molt gratificants pel fet de poder treballar per aconseguir unes bones condicions laborals i una dignificació de les tasques dels agents rurals. Cal recordar que les grans mobilitzacions dels treballadors agents rurals històricament no han estat per qüestions econòmiques o laborals sinó precisament perquè ens deixin fer les nostres tasques amb plenes competències: cos de col·laboració amb la gestió, policia administrativa i policia judicial en qüestions mediambientals.

Què creus que es podria millorar a curt i llarg termini en matèria dels teus temes?

Actualment la principal lluita que ens afecta com a col·lectiu és aconseguir la jubilació anticipada. Tenim feines que requereixen mantenir una bona condició física per estar treballant al medi natural i en situacions complexes com pugui ser un incendi forestal. Els bombers, mossos o policies locals ja tenen la jubilació anticipada: ara falta aconseguir-la nosaltres. Teníem esperances de poder-ho incloure en els pressupostos de l’estat però amb la pròrroga que va fer el Pedro Sanchez ens em quedat sense aquesta via. Ara estem mirant d’incloure una disposició addicional a la Ley de agentes medioambientales que es debat al Congreso.

Una altra qüestió fonamental que estem treballant sindicalment és l’elaboració d’un pla de carrera per a l’escala bàsica ja que l’Administració va tirar pel dret i va aprovar unes taules retributives que només afecten l’escala executiva i comandaments.

Tenim altres objectius com un pla de bases digna o un nou pla estratègic de Cos d’Agents Rurals. Esperem també començar la negociació d’un nou acord de condicions ja que l’actual és del 2015 i caldria actualitzar molts temes.